U bent hier: Home > FAQ > Hartaanval: Veroorzaakt cannabisgebruik hartaanvallen ?

Hartaanval: Veroorzaakt cannabisgebruik hartaanvallen ?

Technische termen:

- Angina = Benauwd gevoel in de borst of pijn in de borst ingevolge hartproblemen.
- Beta-blockers = Bepaalde groep medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van hoge bloeddruk bij hartpatiënten.
- Coronair = Betreffende de kransslagader.
- Coronaire ziekte (coronaire hartziekte) = Vernauwing van de kransslagader.
- CRP (C-reactief proteïne) = Ontstekingsindicator.
- Belastingstijd = Tijdsduur van een stressproef om hartfunkties te testen.
- Longitudinaal epidemiologisch onderzoek = onderzoek dat een bepaalde groep mensen volgt (dikwijls meerdere honderden of duizenden) voor een lange periode teneinde verschillen in subgroepen te ontdekken, bijvoorbeeld in samenhang met leefstijl en gewoonten.
- Myocardium = hartspier.
- Myocardiaal = met betrekking tot de hartspier.
- Myocardiaal infarct = hartaanval
- Trigger = uitlokken (to trigger)
 

Murray A. Mittleman en collega's

Wij ondervroegen 3.882 patienten (1.258 vrouwen) met acuut moycardiaal infarct gemiddeld 4 dagen na het infarct-begin. (...) Van de 3.882 patienten hebben er 124 (3,2 %) vermeld in het voorafgaande jaar marihuana gerookt te hebben, daaronder 37 binnen 24 uur en 9 binnen één uur voor de hartaanvalsymptomen. (...) Het risico op het begin van een myocardiaal infarct was binnen het verloop van de eerste uur tot 4,8 keer hoger dan het basisgemiddelde (95 % confidentieinterval: 2,4 - 9,5). Het verhoogde risico daalde daarna weer vlug. Conclusie: het roken van marihuana is zelden oorzaak van een acuut myocardiaal infarct.
Mittleman MA, Lewis RA, Maclure M, Sherwood JB, Muller JE. Triggering Myocardial Infarction by Marijuana. Circulation 2001;103(23):2805-2809.
 

Lindesmith Center (VS)

Een analyse van de onderzoeksmethoden die gebruikt zijn (in de studie van Mittleman en collega's) verraadt enorme tekortkomingen. Het aantal betrokken patiënten is onvoldoende, er werd geen oorzakelijk verband voorgebracht, en het onderzoek zelf is nooit overgedaan. (...)
Van de 3.882 patiënten die een hartaanval hadden, waren er 124 die geregeld marihuana rookten en 9 onder hen hadden het laatste uur voor hun hartaanval nog gerookt. Uit deze minuscule eigen selectie aan gegevens besluit dokter Mittleman dat het risico op een hartaanval 4,8 keer groter is na het roken van marihuana. In de veronderstelling dat de conclusies van Mittleman correct zouden zijn en dat het risico op een hartaanval voor een anders gezonde vijftiger 10 per miljoen is, dan is er behalve sensatiezucht geen reden voorhanden om aan het onderzoek zoveel publiciteit te geven als momenteel eraan gegeven wordt.
Lindesmith Newsletter. Junk Science Makes Headlines. Questionable Study Links Marijuana Smoking and Heart Attacks. 15 juni 2001.
 

L.A. Gottschalk en collega's

Gezien de gelijklopende bevindingen dat marihuana roken de zuurstoftoevoer naar het hart vermindert, de belastingstijd vermindert vooraleer borstpijn optreedt, en gezien meer zuurstof nodig is bij mensen met hartproblemen, is het gebruik van marihuana voor die patiënten duidelijk niet aan te raden.
Gottschalk LA, Aronow WS, Prakash R. Effect of marijuana and placebo-marijuana smoking on psychological state and on psychophysiological cardiovascular functioning in anginal patients. Biol Psychiatry 1977;12(2):255-266.
 

Franjo Grotenhermen:

Of er verband bestaat tussen gebruik van cannabis en het krijgen van een hartaanval is onbekend. Dit kan alleen maar vastgesteld worden als er onderzoek wordt gedaan met grote groepen mensen en op lange termijn. Er zijn enkele studies gedaan en onderzoeksresultaten wijzen erop dat gebruik van cannabis gevaarlijk is voor mensen met een kransslagadervernauwing, en zelfs een hartaanval zou kunnen veroorzaken. Hoe dan ook, het zou een zeer incidenteel geval zijn. Cannabis veroorzaakt geen hartaanval bij een gezonde persoon.
Er zijn enkele farmaceutische effecten van cannabis bekend die preventief werken, maar er zijn ook schadelijke effecten bekend.
Eventuele schadelijke effecten zijn:
- Door de afname van de toevoer van zuurstof naar het hart (als de cannabis gerookt wordt), door de toegenomen koolmonoxideproductie.
- De verhoging van de gemiddelde hartslag met 45 % in het eerste uur na het roken. Dus een normale hartslag van 70 kan oplopen tot 100. Deze verhoogde werking eist meer zuurstofverbruik en dus meer werk voor de hartspier.
- Verandering van de bloeddruk. Cannabis kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken als iemand ligt en en een verlaging wanneer de persoon rechtstaat.
Factoren die preventief kunnen werken zijn:
- Als de oorzaak van de angina gebaseerd is op spastische samentrekking van de kransslagaders zou cannabis ontspannend kunnen werken op de spasmen.
- Cannabinoïden reduceren het samenklonteren van de bloedplaatjes en kunnen daardoor het klonteren tegengaan.
- Cannabinoïden werken ontstekingsremmend. Ontsteking, gemeten als CPR (C-reactieve proteïnen) worden wel geassocieerd met een verhoogde kans op een hartaanval.
Bij bloedvatvernauwing is de kans op een hartaanval bij gebruik van cannabis misschien net zo groot als wanneer men zou gaan wandelen of seks zou hebben. Dus als je druk op je borst voelt tijdens het wandelen of je weet dat je last hebt van bloedvatvernauwing, is gebruik van cannabis in lagere doses aan te raden zodat de hartslag niet significant verandert. Deze lage dosis is vaak hoog genoeg om de therapeutische werking van cannabis te doen gelden. Je kunt je eigen hartslag opmeten en zelf ondervinden hoe deze verandert bij gebruik van cannabis. In geval van overdosering kan men een beta-blocker nemen om te verhinderen dat de hartslag verhoogt.
 

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde wordt gehouden op 20 en 21 oktober 2022 samen met de Zwitserse SSCM in Bazel/Zwitserland. 

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.