[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 Februari 2002

VS: Tweede nationale geneeskunde-conferentie over therapeutisch gebruik van cannabis

De tweede nationale geneeskunde-conferentie over therapeutisch gebruik van cannabis zal plaats vinden op 3 en 4 mei 2002 in Portland, Oregon. Belangrijkste punt zal de pijnbestrijding zijn.

De conferentie wordt gesteund door Patients Out of Time, de Portland Community College Institute of Health Professionals, het departement volksgezondheid van Oregon, Moeders tegen drugsmisbruik, en de Oregon Verplegersvereniging.

Op het programma staan onderzoekers uit Israël, Groot Brittannië, Nederland, Canada en de VS. De patiëntenvertegenwoordiging omvat onder meer pijnpatiënten die hun cannabismedicijn krijgen van de federale overheid, patiënten die gesteund worden door de Oregon Medical Marijuana Act en anderen uit verschillende staten.

Informatie over inschrijvingen en details over de conferentie zijn eerstdaags beschikbaar op www.medicalcannabis.com

Wetenschap: THC is niet superieur aan megestrolacetaat

THC (dronabinol) was niet superieur aan megestrolacetaat wat betreft het bevorderen van de eetlust bij kankerpatiënten, volgens een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de Journal of Clinical Oncology.

Amerikaanse en Canadese onderzoekers stelden bij 49 procent, van wie THC toegediend kreeg, een verhoogde eetlust vast, terwijl dit voor megestrolacetaat 75 % bedroeg. Slechts 3 procent van de dronabinolgroep en 11 % van de megestrolacetaatgroep wonnen meer dan 10 % aan gewicht. Een combinatie van beide drugs verhoogde de resultaten van een inname van megestrolacetaat niet.

Patiënten kregen ofwel 800 mg megestrolacetaat, ofwel 2 x 2,5 mg dronabinol, ofwel beide drugs. In totaal werden 469 kankerpatiënten met gewichtsverlies bij de studie betrokken tussen december 1996 en december 1999. Het onderzoek was een samenwerking tussen de Noord-Centraal-Kankerbehandelingsgroep en de Mayo Kliniek.

(Bronnen: Jatoi A, et al. J Clin Oncol 2002;20(2):567-573; WENN via COMTEX van 28 januari 2002)

Kort nieuws

VS: Peiling in Maryland
Een telefonische peiling bij 833 geregistreerde kiezers in Maryland had als resultaat dat 37 procent van de gevraagden zeiden meer geneigd te zijn een politicus te steunen die voorstander is van medicinaal gebruik van marihuana op voorschrift. 40 % stelde dat de houding van een politicus over medicinale marihuana geen invloed heeft op hun stemgedrag, en 18 % zei niet erg geneigd te zijn zo’n kandidaat te steunen en 5 % hadden geen mening. (Bron: Washington Times van 19 januari 2002)

Wetenschap: Wisselwerking met nicotine
In dierenonderzoek werd de wisselwerking tussen THC en nicotine bestudeerd. Nicotine vergemakkelijkt sterk de reductie van de lichaamstemperatuur, pijnvermindering en vertraagde beweging die door THC wordt veroorzaakt. Verder veroorzaakte de gelijktijdige toediening van kleine doses THC en nicotine een angstverdrijvende reaktie in twee gevallen. Dieren die met zowel nicotine als met THC behandeld werden vertoonden een verminderde nicotine-tolerantie en een toename van de door cannabinoïde antagonists uitgelokte ontwenningsverschijnselen. (Bron: Valjent E, et al. Br J Pharmacol 2002 Jan 2;135(2):564-578)

Canada: Discussie over uitstel
Een artikel in de krant Edmonton Sun wees op onenigheid in Canada over de echte oorzaak van het recent aangekondigde uitstel in de distributie van medicinale marihuana door de overheid. Dat uitstel zou te wijten zijn aan problemen met de VN-verdragen. Het enkelvoudige VN-verdrag van 1961 aangaande de verdovende middelen, laat aan landen toe om verboden drugs enkel te gebruiken voor wetenschappelijke en medicinale doeleinden. Het zou onduidelijk zijn of de medicinale voordelen van cannabis al bewezen zijn. (Bron: Edmonton Sun van 19 januari 2002)

Groot Brittannië: Cannabis om te ontspannen
Vrouwelijke leden van de grootste Britse handelsorganisatie roepen op tot legalisering van cannabis. Zij hebben een ongewoon argument: de drug biedt vrouwen een kalorievrije manier om te ontspannen, in tegenstelling tot alcohol. Een voorstel wordt besproken op de vrouwenbijeenkomst van de organisatie in Cardiff, Wales, deze maand. Afgevaardigden zullen 900.000 vrouwen vertegenwoordigen. Het is onwaarschijnlijk dat het voorstel wordt aangenomen. (Bron: Reuters van 22 januari 2002)

Canada: Theehuis gesloten
Een marihuana theehuis in Vancouver, opgezet om voordeel te halen uit de nieuwe federale regeling voor medicinale marihuana, werd twee maanden na de grote opening gesloten. De politie verzegelde vorig weekend de deuren en arresteerde twee mensen die betrokken waren bij de uitbating van het theehuis. (Bron: Globe and Mail van 25 januari 2002)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde wordt gehouden op 20 en 21 oktober 2022 samen met de Zwitserse SSCM in Bazel/Zwitserland. 

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.