U bent hier: Home > Cannabinoids (voormalig) > THC kan de symptomen van schizofrenie verbeteren

Cannabinoids 2009;4(4):1-3 (21 november 2009)

Artikel van de Maand

THC kan de symptomen van schizofrenie verbeteren

Franjo Grotenhermen

nova-Institut, Chemiepark Knapsack, Industriestraße, D-50354 Hürth, Duitsland, franjo-grotenhermen@nova-institut.de

Wetenschappers van het Rockland Psychiatrisch Centrum in Orangeburg, New York, hebben een verbetering gerapporteerd in de psychotische symptomen bij 4 patiënten die orale dronabinol (THC) kregen toegediend (Schwarcz et al. J. Clin. Psychopharmacol. 2009;29(3):255-258). Enkel patiënten met zelfgerapporteerde eerdere positieve ervaringen met cannabis werden geselecteerd. Daarnaast moest hun aandoening ernstig en onbehandelbaar genoeg zijn om mogelijke voordelen van de behandeling te laten opwegen tegen de risico’s. De toediening van dronabinol begon met een dosis van 2.5 mg twee maal daags, en werd vervolgens verhoogd tot 5 mg twee maal daags in de tweede week, en 10 mg twee maal daags in de derde week. Eén van de patiënten had 8 weken nodig voordat significante vooruitgang werd gezien, terwijl de anderen binnen kortere tijd al rea-geerden op de behandeling. De onderzoekers merkten op dat “deze verbetering het gevolg leek te zijn van een reductie in de diepliggende symptomen van psychose bij 3 van de 4 patiënten, en niet slechts van een non-specifiek kalmerend effect”.

Keywords
cannabis, THC, dronabinol, schizofrenie, psychose, case report

PDF van de volledige tekst ]

Gratis online evenementen

U kunt alle informatie hier vinden.

Het IACM houdt een gratis webinar-reeks en een gratis online jubileumbijeenkomst van oktober tot december 2020.

Alle webinars worden gehouden in het Engels met ondertiteling in het Duits, Frans, Spaans en Portugees. Alle webinars zullen online beschikbaar zijn tot maart 2021.

De onlinevergadering ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het IACM en ter ere van de 90ste verjaardag van Raphael Mechoulam zal pas op 5 november 2020 live plaatsvinden.

De sprekers in de webinar-reeks zijn Donald I. Abrams, Bonni Goldstein, Franjo Grotenhermen, Manuel Guzmán, Raphael Mechoulam, Kirsten Müller-Vahl, Roger Pertwee, Daniele Piomelli en Ethan Russo.

U kunt alle informatie hier vinden.
 

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.